Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim    

Pırlanta Berraklık Derecesi Nedir? Nasıl Ölçülür?

Pırlanta berraklığı bir pırlantanın içinde ve dışında bulunan kusurları belirleyen ve kusurlarına göre kategorize eden bir özellik olarak bilinir. Hemen herkesin hayalinde kusursuz görünümde parlayan pırlanta takılar yer alır. Pırlanta seçimi yapılırken taşın kalitesi ve derecesi en önemli belirleyici özellikler arasında sayılabilir. Ancak bir pırlantanın berraklığı ve kusurları özel incelemeler sonucunda görülebilir ve değerlendirilebilir. Bu yüzden Uluslararası Pırlanta Laboratuvarları (International Gemological Laboratories (IGL, GIA, EGL gibi) tarafından belirlenen standartlara göre berraklık dereceleri belirlenir. Pırlanta seçim yapılırken bu standartlar göz önünde bulundurularak zevkinize ve bütçenize en uygun takıyı bulabilirsiniz.

Pırlanta Berraklık Sınıfları

Pırlanta berraklık dereceleri pırlantanın hem içindeki hem de yüzeyindeki kusurları belirleyen bir ölçümdür. Bu dereceler 10 kat büyütme altında ve alanında uzman kişiler tarafından incelenerek belirlenir. İçsel kusurlar ve dışsal kusurlar olarak iki ayrı kategoriye ayrılan bu incelemelerde pırlanta kristalinin içinde bulunan doğal oluşumlar içsel kusurlar olarak adlandırılırken yüzeyinde yer alan kusurlar ise pırlantanın iç yüzey kusurlarını ifade eder.

Her bir kategori pırlantanın berraklık derecesini ve dolayısıyla genel kalitesini belirtir. Ancak, pırlantanın değeri sadece berraklık derecesine dayanmaz; renk, kesim, karat ağırlığı gibi diğer faktörler de önem taşır. Pırlanta kalitesini belirlemek için genellikle "4C" adı verilen dört ana faktör göz önüne alınır. Bu faktörler renk (Color), kesim (Cut), berraklık (Clarity) ve karat ağırlığıdır (Carat Weight).

Pırlanta Berraklık Tablosu

Uluslararası Gemoloji Laboratuvarları (IGL, GIA, EGL gibi) tarafından yapılan sertifikasyonlar, pırlantanın özelliklerinin güvenilir bir şekilde belirlenmiş olduğunu gösterir. Bu sertifikaların geçerliliği her yer de aynı olup oldukça güvenilir bir belirlemedir. Pırlanta berraklık skalası şekilde sıralanabilir:

  • IF (Internally Flawless - İçsel Kusursuz): Pırlanta içinde herhangi bir kusur içermez, yüzeyinde ise minimal kusurlar bulunabilir. Bu kategori en yüksek berraklık derecesine sahiptir. En kaliteli ve parlak taşlar bu kategoride yer alır.

  • VVS1/VVS2 (Very Very Slightly Included): Bu kategorideki pırlantalar çok küçük içsel kusurlar içerebilir, ancak bu kusurlar 10 kat büyütme altında bile zor fark edilebilir. Gözle görülmeyecek kadar küçük kusurlar içerir.

  • VS1/VS2 (Very Slightly Included): İçsel kusurlar biraz daha belirgin olabilir, ancak yine de çıplak gözle zor fark edilebilir.

  • SI1/SI2 (Slightly Included): Belirgin kusurları vardır fakat yine de çoğu insan tarafından çıplak gözle fark edilmez.

  • I1/I2/I3 (Included): Bu tip pırlantalar, çıplak gözle fark edilebilecek büyük ve belirgin içsel kusurlara sahiptir.

Pırlanta Berraklık Sıralaması Neden Önemlidir?

Pırlanta seçimi oldukça zevkli olmanın yanı sıra araştırılması ve hakkında bilgi sahibi olunması gereken bir konudur. Pırlanta berraklık sınıfları farklı bir değerlendirme ile belirlenip adlandırılırken aynı zamanda bir pırlantanın renk, kesim ve karat ağırlığı da farklı harfler ve semboller ile ifade edilir.

Pırlanta berraklık seviyeleri taşın ne kadar kusursuz ve mükemmel göründüğünü incelerken pırlantanın renk sıralaması da taş seçiminde büyük önem taşır. Renk skalası D’den Z harfine kadar kategorize edilerek belirtilir. D, renksiz veya yaklaşık olarak renksiz anlamına gelirken, Z, hafif renk tonlarına işaret eder. D, E ve F genellikle renksiz olarak kabul edilirken, G, H, I ve J hafif renk tonlarına sahip pırlantaları ifade eder.

Pırlantayı kusursuz gösteren bir diğer önemli detay ise kesimidir. Doğru kesim yapılan taşlar ışığı taşın içine doğru bir şekilde alarak yansıma ve parlaklığı en yüksek seviyeye çıkarabilir. Her zevke ve bütçeye hitap edebilecek pırlanta küpeleri, kolyeleri ve tüm pırlanta çeşitlerini tektas.com’u inceleyerek bulabilir güvenle satın alabilirsiniz.

Back to Top
Heyecan verici yeni tasarımlar, kampanyalar ve çok daha fazlasını ilk öğrenen siz olun.


Ücretsiz Kargo

Ücretsiz Kargo ve Kolay İade

Tüm Tektas.com siparişlerinizde ücretsiz
olarak gönderim ve kolay iade imkanı sunuyoruz.

Sigortalı Gönderimler

Sigortalı Gönderimler

Siparişinizdeki ürünler size
ulaşana kadar %100 sigortalıdır.

Güvenli Alışveriş

%100 Güvenli Alışveriş Garantisi

Tektas.com'dan satın aldığınız
ürünler %100 garanti kapsamındadır.

Hizmetinizdeyiz

Hizmetinizdeyiz

Tektas.com'dan satın aldığınız
ürünler ömür boyu bakım garantilidir.