Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim       Gülaylar Güvencesiyle       Ömür Boyu Bakım Garantisi       Ücretsiz Sigortalı Gönderi       Koşulsuz İade Ve Değişim    

Altın Ayarları Neler? Altın Ayar Hesaplama

Altın çok eski zamanlardan beri neredeyse her medeniyet tarafından keşfedilen, işlenen ve kullanılan madenler arasında yer alır. Her devirde bir zenginlik ve prestij göstergesi olarak karşımıza çıkan altını, yeni evlenen çiftlere, çocuğu olanlara hediye etmek ülkemizde bir gelenek haline gelmiş.

En değerli madenler arasında bulunan altın en eski geçmişe sahip olmasının yanı sıra dayanıklı olması ve şekillendirilebilmesi ile de ekonomi de çok büyük bir yere sahiptir. Çok eski zamanlar dahil olmak üzere altın çok fazla alanda kullanılmış bir maden. Fakat günümüzde fiyatının yüksek olmasından dolayı genellikle ziynet eşyası olarak kullanılıyor. Yüzyıllardır çok kıymetli madenler arasında bulunuyor ve farklı pek çok alanda kullanılıyor.

Altın Doğada Hangi Saflıkta Bulunur?

Altının değeri saflığı ile belirlenir ve bu saflığını ise altın ayar kavramı gösterir. Altın doğada sarı renk olarak bulunur. Yumuşak bir element olarak kabul edilir. %100 doğal saflıkta bulunmuyor olsa da %99,99 gibi yüksek bir saflık oranında bulunur. Altının içine en çok karıştırılan madenler ise gümüş, nikel, bakır ve çinkodur. Bu elementler altınla karıştırıldığı zaman ortaya daha dayanıklı bir alaşım çıkar.                                               

Altının saflığına göre kimyada yüzde kavramı kullanılsa da mücevhercilikte altının saflığı ile alakalı olarak kullanılan kavramlar karat ya da ayar kavramlarıdır. Altın ayarları bu kavramlar ile açıklanır. Bu kavramlar kısaca ‘K’ harfi ile nitelendirilir. Örneğin 14 ayar bir altın yüzüğün içinde 14K ifadesi yazılır. Dünyada altının saflığı kullanılan ölçü birimi karat olarak karşımıza çıkar. 24 ayar olan yani %99,99 saflığa sahip ve içinde başka hiçbir element bulundurmayan altın saf altın olarak adlandırılır. Ayar ve karat ifadelerinin aynı anlamı taşıdığı bu durumda saf altın 24 ayar ya da 24 karat olarak adlandırılabilir.

Altın Ayar Hesaplama

Altından yapılmış olan maddelerin hesaplanabilmesi için öncelikle milyem değerinin bulunması gerekiyor. Milyem değeri ise, altın saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesi anlamına geliyor. Ürünün milyemini o ürünün ayarını 24'e bölerek bulabilirsiniz. Mesela “8 ayar bir ürünün kaç milyem?” sorusunun cevabı 8/24= 0,333 değeridir. Bu sayının binde hali size milyemi verecektir.

Piyasada en çok kullanılan altın ayarları, 24 ayar yüzde 99,99 saflıktadır, 22 ayar yüzde 91,6 saflıktadır, 18 ayar yüzde 75 saflıktadır ve 14 ayar yüzde 58,5 saflıkta olmak üzere sıralanabilir. Altın ayar hesaplama konusunda renkler de önemli bir etkendir.

Back to Top
Heyecan verici yeni tasarımlar, kampanyalar ve çok daha fazlasını ilk öğrenen siz olun.


Ücretsiz Kargo

Ücretsiz Kargo ve Kolay İade

Tüm Tektas.com siparişlerinizde ücretsiz
olarak gönderim ve kolay iade imkanı sunuyoruz.

Sigortalı Gönderimler

Sigortalı Gönderimler

Siparişinizdeki ürünler size
ulaşana kadar %100 sigortalıdır.

Güvenli Alışveriş

%100 Güvenli Alışveriş Garantisi

Tektas.com'dan satın aldığınız
ürünler %100 garanti kapsamındadır.

Hizmetinizdeyiz

Hizmetinizdeyiz

Tektas.com'dan satın aldığınız
ürünler ömür boyu bakım garantilidir.